Önemli icatlar hayatımızda olmasaydı şu anda hayatımız nasıl olurdu? Bu soruyu hiç sordunuz mu kendinize? Elektrik olmasaydı her şey çok farklı olurdu, belki de insanoğlunun en büyük icadı bu olmuştur. Son yüzyıldaki olağanüstü gelişmelerin temel etkeni elektriktir. Biraz daha geçmişe gidelim, tekerlek icat olmasaydı herhangi bir cismi bir yerden bir yere götürmek için çok fazla zaman ve iş gücü harcamamız gerekirdi. Peki ya ateş olmasaydı? Besinleri pişirerek yemeyi öğrenemezdik, ısınamazdık. Ancak maalesef bütün icatlar sadece yararlı değil, mesela ufacık bir ateşle çıkan yangın çok kötü sonuçlar doğurabilir. İşte bu oyunumuzda bunu engellemeye çalışıyor ve yangın ile mücadele ediyoruz.
Oyunda Satürn’ün uydusu olan Titan sakinleri, samandan yaptıkları evlerinde huzurlu bir şekilde yaşarken Dünya’nın Satürn’ün halkasına çarpması sonucu oluşan astreoid yağmuru ile evlerini tehdit eden yangını önlemek için su topu yapıyorlar. Bizim amacımız bu su topu ile oluşan yangınları yayılmadan söndürmek. Minik yangın söndürme aracının üzerindeki yangın hortumunun yüksekliğini ve açısını ayarladıktan sonra sağ alt köşedeki kırmızı buton ile suyu gönderebilirsiniz ancak dikkatli olun suyunuz kısıtlı.
Tabi hepsi bu kadar basit değil, oyun içinde bütün bölümler fizik kurallarına göre o kadar güzel tasarlanmış ki ilerleyen bölümlerde karşınıza çıkan bulmacalar sizi oldukça zorluyor. Oyunda her biri 12 bölümden oluşan 5 ayrı dünya bulunmakta. Her bölümde karşınıza çıkacak olan çeşitli bloklar, buzlar, kayalar, değişik yapılar ve mekanizmalar ile suyun yönünü manipüle etmeli ve yangına yönlendirmelisiniz. İlk dünya oldukça basit, sadece doğru açıyı ayarlayarak su püskürtme ile çözülebilir ama ileride daha zor bulmacaları çözmeniz gerekecek ve oyun daha zevkli bir hale geleceğinden başlarda hemen oyunu basit gibi görerek terketmeyin.
Oyunu oynarken bölümleri geçmenin anahtarı tahmin edebileceğiniz gibi hız değil, bunun yerine su tasarrufu ile ilgili. Sağ alt kısımda ne kadar su kaldığını gösteren göstergeye dikkat ederek oynamanızda fayda var çünkü ne kadar az su harcarsanız bölüm sonunda o kadar çok mavi damlacık kazanırsınız. Bu mavi damlacıklar dünyaların kilitlerini açmak için işinize yarayacak, örneğin bir sonraki dünyaya geçmek için bulunduğunuz dünyada 36 mavi damlacık kazanmanız gerekmekte.
Sonuç olarak Sprinkle kullandığı fizik motoru, zeka faktörü, minik yangın kamyonu ve sevimli küçük uzaylıları ile oldukça zevkli bir oyun diyebilirim. Ayrıca oyun içinde kullanılan müzikte oldukça başarılı ve bu da puanını yükselten faktörlerden birisi.
Oyunu indirmeden önce aşağıdaki videoyu izleyerek biraz daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.
Tanıtımınız için teşekkürler Engin Bey. Oyunu piyasaya çıktığı zaman ücretsiz olarak indirmiştim. Grafikleri oldukça başarılı, hele de ana tema olan su “Where is my water.” oyunundan bile daha başarılı (sonuçta Disney gibi bir devin çalışmasını geçmek zor bir iş). Ancak aynı durumu ses efektleri için söyleyemeyeceğim. Hele de kontroller ciddi anlamda oyundan soğutuyor :(. Farklı bir kontrol sistemi ile güncellenirse oyun yeni bir “Angry Birds” vakası olmasa da adından sıkça söz ettirebilecek başarıyı yakalayabilir.
Merhaba, yazımı beğenmenize sevindim. Ben oyun müziğini beğendim, ses efektleri konusunda da bana çok kötü gelmedi ama yine de daha iyi olabilir tabi kaliteyi yükseltmek adına. Kontrol sisteminde ise katılıyorum, özellikle hortumun yönünü ayarlarken hassas bölümlerde zorluk çıkarabiliyor. Yazımda buna değinmemişim, bazı şeyler oyunda daha fazla vakit geçirdikçe ortaya çıkıyor. Bu şekilde bir ek yaptığınız için teşekkürler.